Ανησυχία του ΟΗΕ για την εξέλιξη της δίκης του δικαστή Garzon

0

Ανησυχία εξέφρασε ο ΟΗΕ για την καταδίκη του Ισπανού δικαστή Baltasar Garzon, αναφορικά με τις έρευνες που διεξήγαγε για εγκλήματα που έγιναν στον ισπανικό εμφύλιο. Η Επιτροπή του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε ανάρμοστο να δικάζονται τα όργανα της δικαιοδοτικής λειτουργίας για τις έρευνες που διεξάγουν στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

«Οι δικαστές δεν θα έπρεπε να διώκονται επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η Ισπανία υποχρεούται βάσει διεθνούς δικαίου να ερευνά παλαιότερες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και αυτών που έγιναν επί Φράνκο, να ασκεί διώξεις για αυτές και να τιμωρεί τους υπεύθυνους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ, Rupert Colville.

Ο δικαστής κατηγορήθηκε για υπέρβασης εξουσίας, επειδή διεξήγαγε έρευνες για εγκλήματα πολέμου που συνέβησαν στη δεκαπενταετία του φρανκικού καθεστώτος 1936-1951. Η υπέρβαση έγκειτο στο ότι -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- αγνόησε τη σχετική ισπανική νομοθεσία που παρείχε αμνηστία για τις σχετικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο παρελθόν ο ΟΗΕ είχε απευθύνει και σε άλλη περίπτωση σύσταση στην Ισπανία να αλλάξει τη νομοθεσία περί αμνηστίας, επειδή δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.

Σχόλια