Ανοίγει εκ νέου η υπόθεση του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες

0

Ξεκινά στο Λονδίνο η πολυσυζητημένη δικαστική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου από ομάδα αστυνομικών κατά τη διάρκεια ανθρωποκυνηγητού υπόπτου βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο Βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο σταθμό Στόκγουελ στο νότιο Λονδίνο μία ημέρα μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου του 2005.

Ενώπιον της ομάδας των ενόρκων θα καταθέσουν για πρώτη φορά οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι πυροβόλησαν εξ επαφής τον Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Η δικαστική έρευνα αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες και ιατροδικαστής έχει οριστεί ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σερ Μάικλ Ράιτ.

Το 2007 η εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν το νεαρό Βραζιλιάνο. Έκρινε. ωστόσο, ότι η μητροπολιτική αστυνομία είναι ένοχη για παραβίαση των κανόνων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια και της επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 253.000 ευρώ.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν ήταν παράνομος ο θάνατος του νεαρού Βραζιλιάνου. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης διαδικασίας θα καταθέσουν περίπου 75 μάρτυρες μεταξύ των οποίων θα είναι επιβάτες του μετρό και 40 αστυνομικοί, οι οποίοι εξασφάλισαν το δικαίωμα της ανωνυμίας.

Σχόλια