Ανοίγει ο δρόμος για δεύτερη θητεία του Μουσάραφ στην εξουσία

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε και την τελευταία προσφυγή κατά της επανεκλογής του στρατηγού, Περβέζ Μουσάραφ, στην προεδρία της χώρας, όπως ανακοίνωσε ανώτατος δικαστικός αξιωματούχος.
Η εν λόγω απόφαση αίρει πλέον και το τελευταίο εμπόδιο για τη συνέχιση της εξουσίας του Μουσάραφ σε μια δεύτερη προεδρική θητεία, μετά τη αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία της 6ης Οκτωβρίου.
Μένει να αποδειχθεί εάν ο Περβέζ Μουσάραφ θα τηρήσει τη δέσμευσή του να παραιτηθεί από αρχηγός του στρατού της χώρας για να κρατήσει μόνο την ιδιότητα του αρχηγού του κράτους.
Το νεοσύστατο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, μετά την παύση των μελών του ύστερα από την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Μουσάραφ στις 3 Νοεμβρίου, είχε ήδη απορρίψει τις πέντε από τις έξι ενστάσεις κατά της ανάληψης της εξουσίας από τον στρατηγό.
Εν τω μεταξύ, η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίζ Αρμπούρ ζήτησε από τις αρχές του Πακιστάν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι σε ένα δημοκρατικό καθεστώς η δικαστική ανεξαρτησία είναι εξίσου σημαντική με τη διεξαγωγή ελεύθερων και τίμιων εκλογών.
Οι αποπεμφθέντες δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και περιορισμούς στις μετακινήσεις τους παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
«Η απομάκρυνση των δικαστών αποτελεί ήττα της δημοκρατίας και της συνταγματικής διακυβέρνησης», υπογράμμισε η Λουίζ Αρμπούρ.

Σχόλια