Ανοίγει ο δρόμος για δίκες κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

0

Ομοσπονδιακός δικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ της έναρξης της δίκης κρατουμένου στη βάση του Γκουαντάναμο από τη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στην αμερικανική ναυτική βάση στην Κούβα.

Στην απόφαση του ο δικαστής Ρόμπερτς τονίζει ότι τα πολιτικά δικαστήρια πρέπει να επιτρέψουν την διαδικασία στα στρατιωτικά δικαστήρια να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Μπορεί πάντως ο κατηγορούμενος, αφού ολοκληρωθεί η δίκη, να ασκήσει έφεση σε πολιτικά δικαστήρια.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι μπορούν να καταφύγουν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Η απόφαση του Ρόμπερτς θεωρείται ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλους κρατούμενους.

Ο κατηγορούμενος, ο Σαλίμ Χαμντάν από την Υεμένη, ήταν οδηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν είχε καταφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την αναβολή της δίκης του με το σκεπτικό ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά πριν να έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει την νομιμότητα της διαδικασίας.

Η απόφαση -μία νίκη για την κυβέρνηση Μπους, σύμφωνα με αναλυτές- ανοίγει τον δρόμο και για άλλες δίκες κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και ανάμεσά τους του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, τον φερόμενο από τις ΗΠΑ σαν έναν από τους οργανωτές τον επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει η δυνατότητα έφεσης αλλά ο χρόνος είναι μάλλον περιορισμένος ενώ και οι δικηγόροι του Χαμντάν δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει αν θα ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.

Σχόλια