Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0

Στοιχειοθετείται τελικά κατηγορία εις βάρος Κονγκολέζου πολεμάρχου ώστε να προσαχθεί σε δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) με την κατηγορία της στρατολόγησης παιδιών.

Το τριμελές δικαστικό σώμα του ICC απεφάνθη ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία εις βάρος του Κονγκολέζου Τόμας Λουμπάνγκα για εγκλήματα πολέμου που συνίστανται στη στρατολόγηση παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών, ενώ η εισαγγελία αναφέρει ότι ο Λουμπάνγκα εκπαίδευε παιδιά να σκοτώνουν, τα έβαζε να σκοτώνουν και τα άφηνε να σκοτωθούν την περίοδο 2002-20003.

Η απόφαση με την οποία κρίνονται επαρκή τα στοιχεία της εισαγγελίας εις βάρος του Κονγκολέζου χαρακτηρίζεται σταθμός για το ICC, που συστάθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο δικαστήριο που καλείται να αναλάβει υποθέσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Λουμπάνγκα , ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, είναι ο μοναδικός ύποπτος που έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής στο ICC, το οποίο εξέδωσε για πρώτη φορά εντάλματα σύλληψης το 2005 για τους ηγέτες της αντάρτικης οργάνωσης της Ουγκάντα Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου LRA, που ηγήθηκε 20ετούς εξέγερσης που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ατόμων.

Σχόλια