Ανοίγει ο δρόμος για τις προσφυγές των θυμάτων του Απάρτχαϊντ κατά επιχειρήσεων των ΗΠΑ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη να μην παρέμβει στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Νοτιοαφρικανών πολιτών με αμερικανικές εταιρείες τις οποίες μηνύουν για ενίσχυση του ρατσιστικού καθεστώτος του Απάρτχαϊντ και ως εκ τούτου η δίκη θα συνεχιστεί κανονικά.

Οι κατήγοροι μηνύουν περισσότερες από 50 αμερικανικές επιχειρήσεις για τη βοήθεια που προσέφεραν στη Νότια Αφρική στη δεκαετία του 1980 και επικαλούνται νόμο που επιτρέπει την μήνυση επιχειρήσεων όταν αυτές εμπλέκονται σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ενάγοντες θύματα ζητούν αποζημιώσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο όνομα των θυμάτων του Απάρτχαϊντ στη Νότια Αφρική μεταξύ του 1948 και του 1994.

Τέσσερις από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου διαπιστώθηκε ότι είχαν οικονομικές σχέσεις και κατέχουν μετοχές σε κάποιες από τις εταιρίες και για τον λόγο αυτό εξαιρέθηκαν και δεν μπορούν να εκδικάσουν την υπόθεση.

Τελικά, η απόφαση ελήφθη επειδή δεν έγινε δυνατόν να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από το νόμο αριθμός των έξι από τους εννέα δικαστές για την ακρόαση της υπόθεσης και για το λόγο αυτό το Δικαστήριο δεν μπορούσε παρά να επικυρώσει παλαιότερη απόφαση εφετείου και να επιτρέψει την συνέχιση της δίκης.

Κατά της συνέχισης της δίκης είχαν κινηθεί οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νοτίου Αφρικής όπως και επιχειρήσεις επικαλούμενης ότι η υπόθεση πλήττει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ και την οικονομία της Νοτίου Αφρικής.