Ανοίγει ο δρόμος προς την Ε.Ε. για τη Σερβία-Μαυροβούνιο

0

Την έναρξη των συνομιλιών με τη Σερβία – Μαυροβούνιο για μια πρώτη συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην πλήρη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίτροπος, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε την απόφαση ως την αρχή της ευρωπαϊκής πορείας για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση αρκετών καταζητούμενων.

Ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία-Μαυροβούνιο όσο εκκρεμεί το ζήτημα της πλήρους συνεργασίας με τη Χάγη και ιδιαίτερα η σύλληψη και έκδοση του πρώην αρχηγού των σερβοβοσνιακών δυνάμεων Ράτκο Μλάντιτς και του πρώην αρχηγού των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν οι ηγέτες της Σερβίας – Μαυροβουνίου τονίζοντας όμως ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Σχόλια