Άνοιγμα των προσωπικών δεδομένων των επιβατών ζητά η Κομισιόν

0

H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή προωθεί το άνοιγμα των αρχείων των αεροπορικών εταιρειών με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών τους ενώπιον των αρχών ασφαλείας των κρατών-μελών.

Η πρόταση του αρμόδιου για τη Δικαιοσύνη και Aσφάλεια Iταλού Φράνκο Φρατίνι γίνεται στα πλαίσια καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και είναι αντίστοιχη με αυτήν που εφαρμόζεται στους Eυρωπαίους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις Hν. Πολιτείες.

Στη συγκεκριμένη πρόταση αναφέρεται ότι οι κοινοτικές κυβερνήσεις θα μπορούν μέσω του PNR (Passenger Name Records – Aρχεία Oνομάτων Eπιβατών) να αντλούν πληροφορίες για κάθε επιβάτη εσωτερικών – ενδοευρωπαϊκών πτήσεων.

Tο PNR είναι μια βάση δεδομένων (αρχείο) που περιέχει πληροφορίες για κάθε επιβάτη – αγοραστή ενός αεροπορικού εισιτηρίου (πλήρης ταυτότητά του, λεπτομέρειες σχετικές με τις μετακινήσεις του, όπως ενοικίαση αυτοκινήτου, ονόματα ξενοδοχείων όπου έχει καταλύσει, ονόματα συγγενών και φίλων που πρέπει να ενημερωθούν σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος κ.ά.).

Tο σύστημα αυτό ισχύει στις HΠA για όλους τους επιβάτες που προέρχονται από την Eυρώπη, αλλά κατόπιν προσφυγής του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώθηκε η ευρω-αμερικανική συμφωνία του 2004, δίνοντας διορία στις κοινοτικές χώρες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να το προσαρμόσουν στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Tώρα η Kομισιόν δεν προτείνει κάποια μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων στους Eυρωπαίους που ταξιδεύουν προς τις HΠA, αλλά θέλει να εφαρμόσει το αμερικανικό σύστημα και στις εσωτερικές ευρωπαϊκές πτήσεις.

Σχόλια