Ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής καταδικασθέντων του ICTY στη Σλοβενία

0

Το ενδεχόμενο να εκτίσουν ποινές στη Σλοβενία κάποιοι από τους καταδικασθέντες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) εξέτασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Πάτρικ Ρόμπινσον κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη σλοβενική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στη Λιουμπλιάνα.

Ο κ. Ρόμπινσον ενημέρωσε τον πρόεδρο της Σλοβενίας, κ. Ντανίλο Τουρκ, για τις δραστηριότητες του ICTY, το οποίο εισέρχεται στην τελευταία φάση λειτουργίας και αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο του έως το 2013.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας εξέφρασε την υποστήριξή του στο δικαστήριο και στις προσπάθειές του.

Ο κ. Ρόμπινσον έκανε αναφορά και στην υπόθεση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του Σερβοβοσνιακού στρατού, Ράτκο Μλάντιτς τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται.

Ο πρόεδρος του ICTY συναντήθηκε επίσης με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Σλοβενίας, Αλες Ζάλαρ και Σάμουελ Ζμπόγκαρ, με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο οι καταδικασθέντες από το Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία να εκτίσουν τις ποινές τους στη Σλοβενία.

Η Σλοβενία και το ICTY θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία, ανάλογη με εκείνες που έχουν υπογράψει η Βρετανία και η Σουηδία, ώστε να δεχθεί καταδικασθέντες, σύμφωνα με το σλοβενικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ζάλαρ είπε ότι η Σλοβενία είναι έτοιμη να εξετάσει την πιθανότητα να δεχθεί καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου από τη σκοπιά της ασφάλειας και της οργάνωσης.

Σχόλια