“Νομικό κενό” στην υπόθεση του Τόμας Λουμπάνγκα

0

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) απεφάνθησαν ότι ο Κονγκολέζος πολέμαρχος, Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος αλλά η αναβολή της δίκης θα συνεχιστεί.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι με αυτήν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η υπόθεση του Λουμπάνγκα βρίσκεται πλέον σε “νομικό κενό”.

Ο Λουμπάνγκα συνελήφθη το 2006 κατηγορούμενος για στρατολόγηση και χρήση παιδιών στρατιωτών στον πενταετή εμφύλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος τερματίστηκε το 2003.

Η υπόθεσή του ήταν η πρώτη του είδους της που παραπέμφθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η δίκη αναβλήθηκε τον Ιούνιο μία εβδομάδα πριν από την έναρξή της με τους δικαστές να κατηγορούν την εισαγγελική αρχή για απόκρυψη στοιχείων από την υπεράσπιση.

Περίπου 200 έγγραφα δεν παραδόθηκαν στην υπεράσπιση και οι δικαστές έκριναν ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να εγγυηθούν μια δίκαιη δίκη για τον πρώην πολέμαρχο του Κονγκό.

Εκτιμάται ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα ήταν επικεφαλής της Ένωσης Κονγκολέζων Πατριωτών (UPS) στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι όπου οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν ακόμα και μετά το επίσημο τέλος του πολέμου.

Σχόλια