Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει καταδικαστική απόφαση για Philip Morris

0

Προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέβαλε στην καπνοβιομηχανία Philip Morris να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10 δισ. δολαρίων επειδή «παραπλανούσε» τους καταναλωτές ότι τα ελαφρά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιλινόις.

Η εφετειακή καταδικαστική απόφαση είχε επιβληθεί το Μάρτιο του 2003. Το Ανώτατο Δικαστήριο παρέκαμψε ωστόσο το Εφετείο και εξέδωσε τη δική του απόφαση, που ανατρέπει την αρχική καταδίκη.

Αποφασίστηκε επίσης να επιτρέπεται στις καπνοβιομηχανίες να χαρακτηρίζουν τα τσιγάρα τους ως «ελαφρά» και με «χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα». Με το σκεπτικό αυτό, η Philip Morris δεν παραπλανούσε τους καταναλωτές, όταν ανέγραφε τις ίδιες ενδείξεις στα προϊόντα της.

Οι καπνιστές υποστήριξαν ότι η Philip Morris γνώριζε ότι τα ελαφρά τσιγάρα δεν προξενούσαν λιγότερες βλάβες από τα κανονικά τσιγάρα. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν οι ενάγοντες, η εταιρεία απέκρυψε την πληροφορία ότι τα ελαφρά τσιγάρα στην πραγματικότητα περιέχουν πιο τοξική πίσσα.

Η Philip Morris που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, ισχυρίσθηκε ότι ποτέ δεν είχε κατευθύνει τη συμπεριφορά του 1,1 εκατομμυρίων καπνιστών που αγόρασαν τσιγάρα στο Ιλινόϊς.

Σχόλια