Ανώτατο Δικαστήριο και οι υποθέσεις τρομοκρατίας

0

Στα τέλη του Ιουνίου το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να γνωμοδοτήσει για την υπόθεση Χαμντάν έναντι Ράμσφελντ. Πρόκειται για την υπόθεση Γκουαντάναμο, που τέθηκε υπ όψη του Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρώην οδηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους να τον δικάσει ενώπιον στρατιωτικής επιτροπής είναι παράνομο.

Η γνώμη του Δικαστηρίου στην υπόθεση Χαμντάν φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αν κερδίσει η πλευρά της κυβέρνησης, τότε ο πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του ένα σημαντικό εργαλείο με το οποίο θα δώσει τη μάχη με τον εχθρό.

Αν η κυβέρνηση βγει χαμένη, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο κεφάλαιο σε όλα εκείνα τα βιβλία οδηγιών της Αλ Κάιντα που διδάσκουν τους μαχητές τους πώς να «παίξουν» με το νομικό σύστημα της Δύσης, σε περίπτωση που συλληφθούν.

Το αποτέλεσμα της δίκης Χαμντάν φαίνεται ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα ανοικτό ερώτημα για το Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου η αντίληψη για τη σημασία που έχει ως θεσμικό όργανο μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας καλύτερα απ ό,τι τα εκτελεστικά όργανα.

Τυχόν γνωμοδότηση εις βάρος των στρατιωτικών επιτροπών θα αντέβαινε σε παράδοση 200 ετών, στην οποία το Δικαστήριο σέβεται τα εκτελεστικά όργανα στις αποφάσεις που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας.

Σχόλια