Ανώτατος δικαστικός υποστηρίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα δίκης σε πολιτικά δικαστήρια οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

0

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ φέρεται να υποστηρίζει ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν έχουν δικαίωμα να δικαστούν σε πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού Newsweek.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του κασέτα από πρόσφατη ομιλία του δικαστή Αντόνιν Σκάλια, στην οποία ακούγεται να έκανε αυτά τα σχόλια. Ειδικότερα, σε λόγο που εκφώνησε ενώπιον φοιτητών Νομικής στο Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στις 8 Μαρτίου, ο δικαστής Σκάλια απέρριψε την ιδέα ότι οι κρατούμενοι της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας έχουν οποιαδήποτε δικαιώματα σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα ή τις διεθνείς συνθήκες.

Ερωτηθείς εάν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν οποιαδήποτε δικαιώματα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, ο Σκάλια φέρεται να είπε:

«Εάν είχε συλληφθεί από το στρατό μου στο πεδίο μάχης, τότε εκεί ανήκει. Είχα ένα γιο στη μάχη και αυτοί πυροβολούσαν εναντίον του και δεν πρόκειται να δικάσω αυτό τον άνθρωπο, που συνελήφθη στον πόλεμο, σε δικαστήριο με ενόρκους. Κάτι τέτοιο θα ήταν τρελό».

Σχόλια