Αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο οι πρακτικές κακομεταχείρισης ανηλίκων κρατουμένων από την αστυνομία στην Αίγυπτο

0

Η οργάνωση επικαλέστηκε αποδεικτικό υλικό, από το οποίο φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κρατούμενοι ανήλικοι γίνονταν θύματα κακομεταχείρισης, ξυλοδαρμού, έως και ηλεκτροσόκ. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της οργάνωσης την χρονιά που πέρασε περίπου 300 ανήλικοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο διαδηλώσεων και κρατήθηκαν από τις αρχές.

«Η κυβέρνηση του Προέδρου Μόρσι υποσχέθηκε τον τερματισμό των πρακτικών που παρατηρήθηκαν πέρυσι αναφορικά με τον ξυλοδαρμό ανηλίκων από αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί μια πραγματική ρήξη με το παρελθόν, θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα την διερεύνηση των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων από τους φύλακες και την δίωξη των ενόχων», σχολίασε η ερευνήτρια της HRW για θέματα δικαιωμάτων των παιδιών Priyanka Motaparthy.

Η οργάνωση υπενθύμισε πως οι αστυνομικές πρακτικές της κακοποίησης ανηλίκων έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με την αιγυπτιακή έννομη τάξη. Το υλικό που συνέλεξε η HRW προήλθε από άμεσες συναντήσεις με θύματα, τις οικογένειές τους και δικηγόρους οργανώσεων που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση ανηλίκων οι οποίοι συνελήφθησαν σε πρόσφατες διαδηλώσεις.

Σχόλια