Αντίθετη η κυβέρνηση Μπους στη νομιμοποίηση της συναινετικής αυτοκτονίας

0

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής έχει προσφύγει ο απερχόμενος Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπους, Τζον Άσκροφτ, με σκοπό να εξαφανίσει δύο δικαστικές αποφάσεις που αθωώνουν δύο γιατρούς από την Πολιτεία του Όρεγκον, οι οποίοι βοήθησαν στην αυτοκτονία ασθενών.

Ο Υπουργός επιδιώκει να μπλοκάρει νόμο του Όρεγκον που νομιμοποιεί τη συναινετική αυτοκτονία ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους. Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, είναι να υπάρχει διάγνωση της κατάστασης του ασθενούς από δύο γιατρούς και αυτός να είναι πνευματικά ικανός να αποφασίσει για το θάνατό του. Ήδη 170 ασθενείς έχουν πεθάνει, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου νόμου, από το 1988.

Ο Άσκροφτ εξέδωσε οδηγία το 2001, σύμφωνα με την οποία η χρήση φαρμάκων από τους γιατρούς με σκοπό το θάνατο των συγκεκριμένων ασθενών δεν είναι νόμιμη ιατρική πράξη, ενώ όσοι γιατροί προβαίνουν σε κάτι τέτοιο, πρέπει να χάνουν την άδειά τους.

Η οδηγία όμως αυτή δεν εφαρμόζεται πλέον καθώς ομοσπονδιακό δικαστήριο και το 9ο Τακτικό Εφετείο της Αμερικής έκριναν ότι ο Άσκροφτ δεν έχει αρμοδιότητα επί ιατρικών κανονισμών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει το 2005 για την προφυγή του Άσκροφτ.

Σχόλια