Αντίθετη με την ΕΣΔΑ ρύθμιση για τους αλλοδαπούς συζύγους στη Βρετανία

0

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν μία νεαρή Βρετανίδα προσπάθησε να πετύχει την έκδοση διαβατηρίου για τον Χιλιανό σύζυγό της, τον οποίο γνώρισε στο σχολείο, ενώ η μητέρα του σπούδαζε σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Μολονότι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου αναγνώρισε ότι ο γάμος ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση κανονικός και δεν κατέτεινε στη νομιμοποίηση του αλλοδαπού, αρνήθηκε να χορηγήσει στον σύζυγο άδεια μόνιμης κατοικίας στη Βρετανία.

Την απαγόρευση είχε εισάγει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, ωστόσο οι Συντηρητικοί τη συμπλήρωσαν με νέες διατάξεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους εικονικούς γάμους ή τους γάμους που συνάπτονται με απάτη ή απειλή (forced marriages). Κατά της διάταξης είχαν εκφραστεί στο παρελθόν διάφοροι φορείς, όπως το Μικτό Συμβούλιο Πρόνοιας των Μεταναστών (Joint Council for the Welfare of Immigrants). Το Συμβούλιο σε σχετική έκθεση που είχε συντάξει αμφισβητούσε την προσφορότητα του μέτρου για καταπολέμηση των εικονικών γάμων με αλλοδαπούς, ενώ παρέθετε στοιχεία για τα 5.000 κατά προσέγγιση ζευγάρια που ταλαιπωρούνταν ετησίως εξαιτίας της απαγόρευσης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το Συμβούλιο τόνισε: «Είναι μία πολύ σημαντική μέρα για το δικαίωμα της οικογενειακής ζωής στη Βρετανία. Αυτός ο νόμος είχε εισαχθεί βεβιασμένα και πρόχειρα, δεν είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην αποτροπή των εικονικών γάμων, απεναντίας παραβίαζε σοβαρά το δικαίωμα των αλλοδαπών να εγκαταβιώνουν στη χώρα μαζί με τους Βρετανούς συζύγους τους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη δικαστική κρίση».Ανεξαρτήτως της βαρύνουσας νομικής της σημασίας για την ερμηνεία των οικείων διατάξεων της ΕΣΔΑ, η απόφαση καταφέρει ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη θέση της Υπουργού Εσωτερικών Theresa May.

Η στάση του Δικαστηρίου να υπερασπιστεί το δικαίωμα οικογενειακής ζωής του άρθρου 8 της Σύμβασης σημειώνεται σε μία περίεργη χρονική συγκυρία, στην οποία ο πολιτικός κόσμος στο Λονδίνο ασχολείται εντόνως με το μεταναστευτικό και την μεταρρύθμιση του νομοθετήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπό αυτή την έννοια, η κρίση των ανωτάτων δικαστών έχει εν προκειμένω άμεσο, πολιτικό αντίκτυπο, αφού η May σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε ότι θα τη λάβει υπόψη της για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του νέου μεταναστευτικού νόμου.

Σχόλια