Αντίθετος προς το Ευρωσύνταγμα ο Πρόεδρος της Τσεχίας

0

Την ελπίδα πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα καταψηφίσουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός για την εχθρική στάση που τηρεί απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο κ. Κλάους εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι επτά μέχρι τώρα από τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επικυρώσει το κείμενο της συνθήκης, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ως ένα όργανο για τη σύσταση ενός υπέρ-κράτους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Τσέχο Πρόεδρο, η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη επικυρώθηκε από τους γραφειοκράτες και τους Ευρωπαίους διανοούμενους, που είναι ακριβώς αυτοί που θα ωφεληθούν από αυτό.

Σημειώνεται ότι δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος θα διεξαχθεί και στην Ολλανδία την 1η Ιουνίου. Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη το βελγικό Κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία (118 ψήφοι υπέρ, 18 κατά και μία αποχή) το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Συνθήκη θα πρέπει επιπλέον να επικυρωθεί και από τα πέντε κοινοτικά και περιφερειακά Κοινοβούλια του Βελγίου.

Σχόλια