Αντιδικία για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

0

Ιταλική εταιρεία ειδών φωτισμού δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εις βάρος απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση της επιβολής δασμών anti-dumping στις εισαγόμενες από την Κίνα ηλεκτρικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση των εν λόγω δασμών για ένα χρόνο. Ο Βρετανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, είχε αρχικώς ταχθεί κατά της επέκτασης των δασμών αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη.

Η ιταλική εταιρεία Targetti Sankey, η οποία κατασκευάζει λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας στην Κίνα, έχει ήδη προσφύγει σε δικαστήριο στη Βρετανία κατά της πρώτης απόφασης του 2001 για την επιβολή δασμών anti-dumping.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η έρευνα της Κομισιόν κατά της καταστρατήγησης των μέτρων anti-dumping στις εισαγωγές λαμπών από την Κίνα ήταν λαθεμένη και άρα πρέπει να ακυρωθεί.
Οι δασμοί, οι οποίοι ισχύουν από το 2002, επεβλήθησαν για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλεκτρικών λαμπών από τις εισαγωγές και τις πωλήσεις των πολύ φθηνότερων σε κόστος προϊόντων από την Κίνα.
Ωστόσο, οι επικριτές της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι το μέτρο επεβλήθη για την προστασία μίας και μόνο εταιρείας, της γερμανικής Osram, η οποία δεν έχει παραγωγική γραμμή στην Κίνα και φοβόταν ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε περικοπές θέσεων εργασίας.
Με το μέτρο αυτό οι Βρυξέλλες αυξάνουν κατά 66% την τιμή των φθηνών κινεζικών λαμπών εξοικονόμησης ενέργειας.
«Το ενδεχόμενο μιας θετικής έκβασης στο ΔΕΚ θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ΕΕ», τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, Μαουρίτσιο Γκαμπαρντέλα και πρόσθεσε, «από την μια ο κανονισμός για επέκταση των δασμών θα ακυρωθεί και από την άλλη όλοι οι εισαγωγείς θα ζητήσουν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για όλους τους φόρους που έχουν καταβάλει από το 2001».

Σχόλια