Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος τουρκικός Ποινικός Κώδικας

0

Τις αντιδράσεις αφενός για την αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, αφετέρου για τον Τύπο προκαλεί ο νέος Τουρκικός Ποινικός Κώδικας.

Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές και τα Κέντρα Δικαωμάτων των Παιδιών των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας τονίζουν πως τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται πλήρως με τον νέο κώδικα που προβλέπει μόνο ποινές και τιμωρίες για τους ανηλίκους, ενώ υπογραμμίζεται ότι δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι τα παιδιά διαπράττουν αδικήματα επειδή δεν τιμωρούνται επαρκώς, ενώ στην πραγματικότητα εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες διότι δεν υπάρχει σεβασμός προς τα δικαιώματα τους. Επισημάινουν πως το άρθρο 31 του κώδικα πρέπει να τροποποιηθεί διότι οι διατάξεις του έρχονται σε αντίθεση με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέλος απευθύνουν έκκληση στη κυβέρνηση και τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ψηφίσουν νόμους που να είναι κατάλληλοι για παιδιά και στους οποίους να μη χαρακτηρίζονται οι ανήλικοι ως επικίνδυνοι αλλά ως άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.

Στο μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτίθεται να προσφύγει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας Οκτάι Εκσι στην περίπτωση που δεν τροποποιηθούν οι αναφερόμενες στον Τύπο διατάξεις του νέου κώδικα, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της ελευθερίας του Τύπου και την τροποποίηση των διατάξεων που συνιστούν κώλυμα για την ενημέρωση του λαού σχετικά με την πραγματικότητα.

Σχόλια