Αντιδράσεις στη Βρετανία για την προβολή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

0

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η προγραμματισμένη για χθες το βράδυ μετάδοση από το δίκτυο Sky News ενός ντοκιμαντέρ που δείχνει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ενός άνδρα που έπασχε από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (νόσος του Λου Γκέρινγκ).

Ο 59χρονος, Κρεγκ Γιούερτ, , πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου που έπασχε αυτή την εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος, επέλεξε το 2006 να θέσει τέρμα στη ζωή του στην ειδική κλινική Dignitas στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Ο Γιούερτ, ο οποίος ήταν μερικά παράλυτος, και η σύζυγός του Μέρι ζήτησαν να κινηματογραφηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία από την αρχή ως το τέλος από τον Καναδό σκηνοθέτη, Τζον Ζαρίτσκι.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικαίωμα στον Θάνατο» έχει ήδη προβληθεί σε περιορισμένο κύκλο στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News αποφάσισε να μεταδώσει το ντοκουμέντο σε ώρα υψηλής ακροαματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται στην Ελβετία από την δεκαετία του 1940 εφόσον πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ατόμου που δεν είναι γιατρός και δεν έχει συμφέρον από τον θάνατο του συγκεκριμένου ασθενή.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ζαρίτσκι δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι θεωρεί σημαντικό να μεταδοθεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό ο κόσμος θα μπορέσει να κρίνει.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, μεταξύ των ετών 2001 και 2004, το 91% αυτών που πέθαναν με την βοήθεια της Dignitas ήταν ξένοι, προερχόμενοι κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Σχόλια