Αντιδράσεις του ΟΗΕ για την απόφαση του Νοτίου Σουδάν να διώξει ειδική ερευνήτρια

0

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian η απόφαση συνδέεται πιθανώς με έκθεση που εξέδωσε η Beidas τον Αύγουστο, καταγγέλλοντας εγκληματικές ενέργειες των στρατιωτικών αρχών του αφρικανικού κράτους. Η είδηση επιβεβαιώθηκε με δήλωση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για το Νότιο Σουδάν, Hilde F. Johnson, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση των νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Νότιο Σουδάν απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά τις προσπάθειες της UNMISS (United Nation Mission in South Sudan), η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανακαλέσει την εντολή που έδωσε στην ερευνήτρια για να εγκαταλείψει την χώρα. Στην δήλωση της [PDF] Johnson επισημαίνεται ότι είναι σημαντικό τα κράτη να αφήνουν χώρο στους ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου αυτοί να μπορούν να επιτελούν το έργο τους σχετικά με την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταγραφή των παραβιάσεων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφερόμενο κράτος υποχρεούται να τηρεί την συνήθη διαδικασία και να ενημερώνει τον Οργανισμό σύμφωνα και με τις διεθνείς του υποχρεώσεις, εφόσον υπάρξουν σοβαρές διαμαρτυρίες ή αποδείξεις για την συμπεριφορά μεμονωμένου μέλους της αποστολής.

Σχόλια