Αντικείμενο διαμάχης απόφθεγμα της ταινίας «Μεσάνυχτα στο Παρίσι»

0
pic: wikipedia.org

Οι κληρονόμοι του William Faulkner κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας Sony Pictures Classics, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε ταινία παραγωγής της, φράση που αποδίδεται στον γνωστό συγγραφέα.

Συγκεκριμένα, στην ταινία του Woody Allen, «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», ο ήρωας, αναφερόμενος στον βραβευμένο με νόμπελ συγγραφέα William Faulkner, αναπαράγει φράση που εμπεριέχεται στο βιβλίο του «Requiem for a Nun».

Η επίμαχη φράση «The past is never dead. It’s not even past», που στην ταινία αποδόθηκε εσφαλμένα «The past is not dead! Actually, it’s not even past», χρησιμοποιήθηκε, κατά τον φορέα εκμετάλλευσης των περιουσιακών δικαιωμάτων του William Faulkner, χωρίς να έχει ληφθεί προς τούτο άδεια, αποτελεί, επομένως, παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τον ανωτέρω φορέα εκμετάλλευσης, ενδέχεται να προκληθεί σύγχυση στο κοινό σχετικά με το δικαίωμα της Sony να χρησιμοποιεί και να αναπαράγει έργα του συγκεκριμένου συγγραφέα, ενώ ζητά από την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση για την παράθεση της ανωτέρω φράσης.

Η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο νομικό ενδιαφέρον καθώς η χρήση της επίμαχης φράσης υπό τις περιγραφόμενες περιστάσεις, εμπίπτει, σύμφωνα με πολλούς, στα όρια της «εύλογης χρήσης».