Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας για την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας

0

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Συμφωνία Μη Παρακολούθησης που ανακοίνωσε η NSA, δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, ενώ 8 μήνες μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για την παρακολούθηση του κινητού της καγκελαρίου Μέρκελ, το μόνο που έχουν δώσει οι Αμερικανοί προς τους Γερμανούς είναι προφορικές διαβεβαιώσεις.

Η Μέρκελ από την πλευρά της έχει αναθέσει στο νέο προσωπάρχη της, Πέτερ Αλτμάιερ και στον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, Κλάους-Ντίτερ Φρίτσε, να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι δεσμεύσεις που ζητά η Γερμανία, ισοδυναμούν με τον τερματισμό κάθε παρακολούθησης και αντιπροτείνουν μια συμφωνία που θα προβλέπει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, Χάραλντ Ράνγκε δήλωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις για να ανοίξει η υπόθεση καθώς επί μήνες εξετάζει την πιθανότητα επίσημης έρευνας για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Γερμανία. Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας είναι διχασμένη για το ζήτημα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τις πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας έρευνας και των επιπτώσεων της στις αμερικανογερμανικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που οι δυο χώρες βρίσκονται εν μέσω μιας δύσκολης απόσυρσης από το Αφγανιστάν και διαπραγματεύονται τη διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Οι Γερμανοί φοβούνται επίσης ότι μια ανοιχτή αντιπαράθεση θα μειώσει τον όγκο των πληροφοριών που θα μοιράζονται οι Αμερικανοί με το Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά όμως, η έρευνα θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί τα πάντα από τις ΗΠΑ.