Αντισυνταγματική η εξέταση DNA κατά τη σύλληψη υπόπτων

0

Ο νόμος προέβλεπε ότι το δείγμα του γενετικού υλικού έπρεπε να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ο ύποπτος υποβαλλόταν στην εξέταση, πριν να του απαγγελθούν κατηγορίες ή πριν τεθεί υπό κράτηση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η λήψη του γενετικού υλικού σε αυτό το χρονικό σημείο είναι αδικαιολόγητη και αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο απλώς συλληφθείς κατά του οποίου δεν υπάρχει ακόμα δικαστική δίωξη δικαιούται αυξημένου σεβασμού της ιδιωτικής του ζωής σε σχέση με τον κατηγορούμενο. Επομένως, η εξέταση DNA αμέσως μετά τη σύλληψη παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, η οποία παραβίαση είναι και εξακολουθητική σε περίπτωση που τελικώς ο συλληφθείς αφεθεί ελεύθερος χωρίς κατηγορίες, καθώς το δείγμα από το DNA του θα παραμένει στο αρχείο των Αρχών και θα απαιτείται μια μακρόχρονη διαδικασία για την απόσυρσή του.

Η υπόθεση εισήχθη ενώπιον του Δικαστηρίου της Καλιφόρνια, ώστε να κριθεί η ισχύς του νόμου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Maryland v. King , με την οποία εκρίθη συνταγματική η εξέταση DNA υπόπτων για λόγους αποτελεσματικότερης δίωξης της εγκληματικότητας και προστασίας των θυμάτων. Ωστόσο, το Δικαστήριο της Καλιφόρνια έκρινε και πάλι αντισυνταγματική την εξέταση DNA, καθώς το Σύνταγμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια είναι πιο λεπτομερειακό από το Σύνταγμα των ΗΠΑ στο θέμα της αναλογικότητας και των  αναγκαίων μέτρων έρευνας, τα οποία εφαρμόζονται κατά υπόπτων.  
 

Σχόλια