Αντισυνταγματικό κρίθηκε το όριο του 3 τοις εκατό για την είσοδο γερμανικού κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο

0

Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης το όριο του 3% που απαιτούνταν για να εισέλθει ένα γερμανικό κόμμα στον Ευρωκοινοβούλιο.

Η γερμανική κυβέρνηση μετέθεσε από το 5% στο 3% το όριο της εκπροσώπησης, ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο -μετά από προσφυγή σε αυτό μικρών κομμάτων- έκρινε αντισυνταγματική την ίδια την ύπαρξη του ορίου, με τη σκέψη ότι αυτό θίγει τα εκλογικά δικαιώματα και δημιουργεί ανισότητες, υιοθετώντας έτσι το παράδειγμα και άλλων χωρών της Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Βρετανία και η Ολλανδία.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται στην άποψη ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προκύπτει κυβέρνηση και αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη την ισότητα ευκαιριών για όλα τα κόμματα.

Ανησυχία ωστόσο εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, καθώς είναι η χώρα που εκλέγει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (96) και η δυνατότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό του Ευρωκοινοβουλίου και σε ανεπιθύμητους πολιτικούς συσχετισμούς, λόγω
της έλλειψης κάποιας πλειοψηφίας.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για το Ευρωκοινοβούλιο και σε αρκετά μικρά κόμματα όπως το ΄΄Εναλλακτική για τη Γερμανία΄΄ (ΑfD) που αναμένεται να έχει καλή επίδοση αλλά και το εχθρικό προς την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, νεοναζιστικό κόμμα NPD. Άλλα μικρά γερμανικά κόμματα που περιμένουν να πάρουν το δρόμο του Ευρωκοινοβουλίου στις 25 Μαΐου, είναι το Κόμμα των Πειρατών, το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι.