Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε, ομόφωνα, ως αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, .

Το δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη Τρίτη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, παρέχοντας της εξουσιοδότηση να διεξάγει τέτοιου είδους δημοψηφίσματα, είναι επίσης αντισυνταγματικός.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αναβολή του δημοψηφίσματος της 9 Νοεμβρίου 2014, καθώς εκκρεμούσε ενώπιον του η προσφυγή που ασκήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.  Οι αρχές της Καταλονίας όμως χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα «ανεπίσημη διαδικασία», προκειμένου να παρακάμψουν την εντολή του δικαστηρίου, περί αναβολής.

Οι δημόσιοι κατήγοροι έχουν έκτοτε υποβάλει καταγγελίες κατά του Προέδρου της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Artur Mas, ο οποίος οργάνωσε το δημοψήφισμα, στο οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τις αρχές της Καταλονίας, ψήφισαν 2,3 εκατομμύρια πολιτών σε σύνολο 6.3 εκατομμυρίων, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν την απόσχιση.

Σχόλια