Αντισυνταγματικός ο νόμος που επιτρέπει θανατική ποινή με βάση το IQ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι νόμος της Florida που επιτρέπει τη θανατική ποινή για ποινικούς κατηγορούμενους των οποίων το IQ είναι μεγαλύτερο από 70, παραβιάζει την Όγδοη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στην υπόθεση Hall κατά Florida, ο κατηγορούμενος, καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία μιας εγκύου γυναίκας και του αναπληρωτή σερίφη το 1978.

Ο Hall σημείωσε 71 μονάδες σε ένα κρατικό τεστ IQ, κάτι που τον κατέστησε αυτόματα επιλέξιμο για θανατική ποινή σύμφωνα με τη νομοθεσία της Φλόριντα, αν και οι δικηγόροι του υποστήριζαν ότι έπασχε από νοητική υστέρηση.

Εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, ο Δικαστής Anthony Kennedy ανακοίνωσε ότι ο εναγόμενος, του οποίου το IQ είναι κοντά στο 70, που είναι και το όριο, έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει επιπρόσθετες μαρτυρίες για την πνευματικής του αναπηρία:

”Όταν το σκορ του τεστ IQ ενός εναγομένου εμπίπτει στα όρια λάθους, τότε πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσει πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη διανοητική του αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των μαρτυριών που αφορούν την έλλειψη προσαρμοστικότητας. Παραλείποντας να λάβει υπόψη τυχόν τυπικό σφάλμα της μέτρησης, ο νόμος της Florida, αντιτίθεται όχι μόνο στον ίδιο το σχεδιασμό του τεστ, αλλά και εμποδίζει ένα σημαντικό μέρος της έρευνάς του δικαστηρίου”.

Ο Δικαστής Samuel Alito κατέθεσε τη διαφωνία του και τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι δικαστές John Roberts, Antonin Scalia και Clarence Thomas.

Η θανατική ποινή παραμένει ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τα άτομα με νοητική αναπηρία.

www.supremecourt.gov/opinions/13pdf/12-10882_36g4.pdf

 

Σχόλια