“Ντροπή” για το επάγγελμα οι δικηγόροι που ενέκριναν τις ανακριτικές μεθόδους Μπους

0

Ο Τεντ Σόρενσεν, πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φ. Κένεντι, δήλωσε σε ομιλία του στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Νεμπράσκα ότι οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι ενέκριναν τις σκληρές μεθόδους ανάκρισης δεν έχουν “ντροπιάσει μόνο τη χώρα τους αλλά και το επάγγελμά τους”.

Ο Σόρενσεν αναφέρθηκε στους νομικούς συμβούλους επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις άλλων αξιωματούχων.

“Σε ένα κράτος δικαίου, στο οποίο ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει, να εγκρίνει και να δίνει ασυλία σε παράνομες πράξεις και συμπεριφορές”, δήλωσε ο Τεντ Σόρενσεν.

Ο Σόρενσεν υποστήριξε, επίσης, ότι “η χρήση αυτών των σκληρών μεθόδων ανάκρισης κατέστρεψε την ηθική υπόσταση των ΗΠΑ, αποδυνάμωσε τη χώρα απέναντι στους συμμάχους της και ενθάρρυνε τις προσπάθειες στρατολόγησης νέων μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ως εκ τούτου αποδυνάμωσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”.

“Αυτοί οι δικηγόροι, οι οποίοι ενέκριναν αυτές τις μεθόδους πίστευαν ότι οι πελάτες τους είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Λάθος. Ο πελάτη τους είναι ο αμερικανικός λαός, ο οποίος έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι οι νομικοί του γνωρίζουν και εφαρμόζουν το νόμο και δεν τον ερμηνεύουν κατά το δοκούν”, κατέληξε ο Αμερικανός πρώην σύμβουλος του Τζον Κένεντι.