“Όχι” της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην παρουσία διεθνών δικαστών και εισαγγελέων

0

Το Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δεν ενέκρινε την παραμονή στα δικαστικά ιδρύματα της χώρας των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων, η θητεία των οποίων λήγει στο τέλος του 2009.

Ενστάσεις για το έργο των διεθνών δικαστών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των σερβικών και κροατικών πολιτικών κομμάτων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

«Για την παραμονή των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία. Μόνο δύο υπουργοί ψήφισαν υπέρ και υπόλοιποι καταψήφισαν την πρόταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας, της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας, Μπάρισα Τσόλακ είχε καταθέσει τροποποίηση στο νόμο για την εισαγγελία και τα δικαστήρια της Βοσνίας, με τον οποίο προτείνεται μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 διετή παράταση της θητείας των διεθνών δικαστών και εισαγγελέων που ασχολούνται με σημαντικές υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, όχι όμως εκείνων που διερευνούν άλλες υποθέσεις.
Οι ξένοι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται στα δικαστικά όργανα της Βοσνίας από την ίδρυσή τους το 2003.

Το δικαστήριο και η εισαγγελία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης συγκροτήθηκαν με απόφαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα και το έργο τους υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή κοινότητα.

Οι εκπρόσωποι των Κροατών και οι Σέρβοι πολιτικοί εκπρόσωποι εκτιμούν ότι οι διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς ευθύνονται για πολιτικές διώξεις και αποτελούν όργανο της διεθνούς κοινότητας.

Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα και ότι η συμμετοχή ξένων δικαστών και εισαγγελέων έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικοδόμηση κράτους δικαίου.

Σχόλια