“Όχι” των ευρωβουλευτών στην ενδοοικογενειακή βία

0

Μία στις πέντε ή ακόμη και μία στις τέσσερις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, ενώ πάνω από μία στις δέκα έχει υποστεί σεξουαλική βία.
“”Τέλος στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών”” είναι και το όνομα εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις αρχές του μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργάνωσε σχετική δημόσια ακρόαση.
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από βίαιη συμπεριφορά σε σωματικό, σεξουαλικό, ψυχολογικό ή ακόμη και οικονομικό επίπεδο. Ασκείται από ένα μέλος της οικογένειας προς ένα άλλο με πιο συχνά θύματα βέβαια τις γυναίκες.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των φύλων πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση σχετικά με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, με τη συμμετοχή του Ζακ Μπαρό, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας και του Χοσέ Μέντς Μποτά από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και έχει ως κύριους στόχους: την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης ως προς το σοβαρό έγκλημα που συνιστά η ενδοοικογενειακή βία· και την εξεύρεση αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, βουλευτών, τοπικών και περιφερειακών αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και απλών πολιτών.