«Όχι» του ΕΔΑΔ σε αορίστου χρόνου απελάσεις αλλοδαπών καταδίκων

0

Το Δικαστήριο δικαίωσε τον προσφεύγοντα Emre και διέγνωσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η ΕΣΔΑ.Ο 23χρονος Τούρκος κατοικούσε με την οικογένειά του στην Ελβετία από το 1986, και απελάθηκε το 2003 για αόριστο χρονικό διάστημα, λόγω καταδίκης του για κλοπή, επίθεση και συμμετοχή σε πράξεις εξέγερσης.

Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε –το 2008- ότι η Ελβετία δεν είχε το δικαίωμα να απελάσει κάποιον για αόριστο χρονικό διάστημα, ορίστηκε νέο όριο στα δέκα χρόνια. Στο μεταξύ, ο Emre παντρεύτηκε Γερμανίδα υπήκοο και επεδίωξε να επιστρέψει στην Ελβετία το 2009.Στην σχετική απόφαση, το εδρεύον στο Στρασβούργο δικαστήριο έκρινε ότι η δεκαετής απέλαση επιβλήθηκε από τον Ελβετό δικαστή χωρίς να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικοί παράγοντες υπέρ του προσφεύγοντος, για παράδειγμα η ανηλικότητά του κατά τη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων και η καλή συμπεριφορά που επέδειξε στη συνέχεια. «Δέκα χρόνια μακριά από τη χώρα κατοικίας σου είναι ένα μέτρο δυσανάλογο για το αδίκημα που διαπράχθηκε, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής ενός ατόμου και απάδει προς μια ευνομούμενη, δημοκρατική κοινωνία», ανέφερε το αιτιολογικό.

Επειδή η Ελβετία αδράνησε και δεν ήρε την απαγόρευση εισόδου μετά την έκδοση της πρώτης καταδικαστικής απόφασης από το ΕΔΑΔ, διατάχθηκε καταβολή αποζημίωσης ύψους 7.000 ευρώ στον προσφεύγοντα.

«Όχι» του ΕΔΑΔ σε αορίστου χρόνου απελάσεις αλλοδαπών καταδίκων (in French)                                                                                             

 

Σχόλια