“Παγώνουν” οι δίκες στο Γκουαντάναμο με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα

0

Ανεστάλη τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου η δικαστική διαδικασία εις βάρος των πέντε ανδρών που κατηγορούνται για την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο στρατοδίκης Στέφεν Χένλεϊ προέβη σε αυτήν την απόφαση έπειτα από το σχετικό αίτημα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο δικαστής αποδέχτηκε την εισήγηση» της κατηγορούσας αρχής που ζητούσε την αναστολή των διαδικασιών για 120 ημέρες, μετά από αίτημα του νέου προέδρου των ΗΠΑ να ανασταλούν οι διαδικασίες στα ειδικά δικαστήρια του Γουαντάναμο, δήλωσε εκπρόσωπος των στρατιωτικών επιτροπών.

Την ίδια απόφαση έλαβε επίσης ο στρατοδίκης Πάτρικ Πάρις για την υπόθεση του Ομάρ Χαντρ, ενός Καναδού που συνελήφθη πριν από 15 χρόνια και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Η δίκη του θα έπρεπε να αρχίσει την Δευτέρα στο ειδικό δικαστήριο.

«Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον νεο-ορκισθέντα πρόεδρο και την κυβέρνησή του να επανεξετάσει τη διαδικασία της στρατιωτικής επιτροπής, γενικότερα, και τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των στρατιωτικών επιτροπών, ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας, κατόπιν εντολής του προέδρου, έδωσε οδηγίες στον επικεφαλής εισαγγελέα να ζητήσει την αναστολή για 120 ημέρες όλων των εκκρεμών υποθέσεων» αναφέρει σε επιστολή του προς τους στρατιωτικούς δικαστές ο εισαγγελέας Κλέι Τράιβετ.
Η διακοπή αφορά συνολικά 21 εκκρεμείς υποθέσεις. Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Αμνηστία.

Σχόλια