Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους στο Πεκίνο

0

Το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται από την περασμένη Δευτέρα στο Πεκίνο, μετά τη θέση σε ισχύ της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Στο εν λόγω νομικό πλαίσιο, με την τήρηση του οποίου είναι επιφορτισμένοι χιλιάδες επιθεωρητές, θεσπίζεται απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γραφεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αν και το Υπουργείο Υγείας της Κίνας εξέδωσε το 2011 κατευθυντήριες γραμμές απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε εθνικό επίπεδο, οι εν λόγω κανόνες ήταν ασαφείς και δεν προέβλεπαν οικονομικές κυρώσεις, με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστούν.

Στο νέο νομικό πλαίσιο προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.000 γουάν (1.480 ευρώ) στις επιχειρήσεις όπου παραβιάζεται η απαγόρευση, ενώ οι ίδιοι οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 γουάν (30 ευρώ). Οι κατ’ επανάληψη παραβάτες θα κατονομάζονται σε κυβερνητική ιστοσελίδα, ενώ στο νόμο περιέχονται επίσης διατάξεις για την καταπολέμηση των διαφημίσεων τσιγάρων, κατά μήκος της πόλης.

Ο Bernhard Schwartlander, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, χαιρέτισε τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, δηλώνοντας σχετικά: «Με την εφαρμογή του, ο νέος νόμος θα φέρει μόνιμα καθαρό αέρα σε όλους τους δημόσιους χώρους του Πεκίνου, προστατεύοντας έτσι περισσότερους από είκοσι εκατομμύρια κατοίκους από τις θανάσιμες επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος».