Απαγόρευση λειτουργίας του ακροδεξιού κόμματος NDP επιδιώκουν Γερμανοί βουλευτές

0

Εκτός νόμου προσπαθούν να θέσουν για δεύτερη φορά οι Γερμανοί βουλευτές το εθνικό ακροδεξιό κόμμα NDP (National Party of Germany). Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το 2003, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε απορρίψει την απαγόρευση λειτουργίας του.
Σε επίσημη συνάντηση στο Wiesbaden οι Υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων αποφάσισαν να οργανώσουν ομάδα εργασίας για να προωθηθεί εκ νέου η συγκεκριμένη υπόθεση. Την πρόταση της ομάδας θα προωθήσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο η Βουλή ή η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Το NDP είναι αντιδημοκρατικό, απάνθρωπο και αντισημιτικό. Πρέπει να προετοιμάσουμε προσεκτικά και μεθοδικά την απαγόρευση λειτουργίας του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης, Boris Rhein.
Η κινητοποίηση του πολιτικού κόσμου δεν είναι άσχετη με τις μεθοδευμένες δολοφονίες Τούρκων μεταναστών που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια από ένα νεο-ναζιστικό πυρήνα. Η συμμορία εδρεύει στην Ανατολική Γερμανία και ευθύνεται για τη δολοφονία οχτώ Τούρκων και ενός Έλληνα μετανάστη την εξαετία 2000-2006, καθώς και ενός Γερμανού αστυνομικού το 2007. Συλλήψεις έγιναν μόλις φέτος, αφού ένα μέλος της ομάδας παραδόθηκε και ομολόγησε στις αρχές. Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν ήταν και στέλεχος του κόμματος NDP ως ύποπτος για συνέργεια στην οργάνωση του σχεδίου.

Το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει ιδιαίτερη λαϊκή στήριξη στη γερμανική επικράτεια, ωστόσο εκλέγει αντιπροσώπους σε δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας. Το 2003 είχε γίνει η πρώτη προσπάθεια απαγόρευσης λειτουργίας, η οποία όμως ναυάγησε διότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για εμπλοκή του κόμματος στις δολοφονίες.