Απαγόρευση περιοδικού στο Μαρόκο για προσβολή στο ισλάμ

0

Απαγορεύτηκε στο Μαρόκο η κυκλοφορία τεύχους του γαλλικού περιοδικού “L Express International” για φερόμενη προσβολή του ισλάμ.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Μαρόκου δήλωσε ότι το τεύχος παραβιάζει το δεοντολογικό κώδικα της χώρας για τα μέσα ενημέρωσης αλλά απέφυγε να διευκρινίσει το ακριβές περιεχόμενο, το οποίο κρίθηκε προσβλητικό.

Στο τεύχος με τίτλο “Το σοκ Ιησούς – Μωάμεθ” πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ του χριστιανισμού και του ισλάμ, όπως δήλωσε ένας από τους συντάκτες του περιοδικού.

Η σύνταξη του γαλλικού περιοδικού υποστηρίζει ότι προσπάθησε να είναι όσο το δυνατό πιο “ευαίσθητη” στις απόψεις των μουσουλμάνων και δεν κατανοεί τους λόγους για την απαγόρευση.

Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του περιοδικού αναφέρουν ότι το τεύχος κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο στην αγορά του Μαρόκου για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Μαρόκου τόνισε ότι το τεύχος παραβιάζει το άρθρο 29 του κώδικα για τα μέσα ενημέρωσης, με το οποίο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κλείσει ή να απαγορεύσει οποιαδήποτε έκδοση κρίνει ότι είναι προσβλητική απέναντι στο ισλάμ ή στον μονάρχη της χώρας.

Το “L Express” επισημαίνει στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο ότι το θέμα του τεύχους επελέγη εξαιτίας της συνάντησης εντός της εβδομάδος στη Ρώμη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων λόγιων για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ του χριστιανισμού και του ισλάμ.