Απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα της Νέας Υόρκης

0

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης με απόφασή του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς επανέφερε σε ισχύ την απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών, πισίνων και χώρων κάμπινγκ.
 

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή της Ένωσης Πολιτών εναντίον της παρενόχλησης των καπνιστών, η οποία προσέφυγε κατά της Διεύθυνσης Πάρκων της Νέας Υόρκης για τους κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος, που εγκρίθηκαν το περασμένο έτος. Ειδικότερα, με την προσφυγή της, η Ένωση προβάλλει παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών σε περίπτωση λήψης αποφάσεων απαγόρευσης από το κάθε δημόσιο πάρκο ξεχωριστά αντί της ρύθμισης του θέματος με νόμο. Ισχυρίζεται δε, ότι το κάθε πάρκο δεν μπορεί να κάνει ορθή στάθμιση συμφερόντων για την επιβολή ή μη της απαγόρευσης.
 

Ενώ προηγουμένως κατώτερο δικαστήριο είχε δεχθεί την προσφυγή και είχε ακυρώσει την απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα, το ανώτερο δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση κρίνοντας ότι γίνεται ορθή στάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων για τη διασφάλιση του σκοπού προστασίας της δημόσιας υγείας, στον οποίο αποβλέπει η ρύθμιση.

Σχόλια