Απαγχονίστηκαν τα ξημερώματα οι δύο συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ Χουσεΐν

0

Την ίδια τύχη με τον Σαντάμ Χουσεΐν είχαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, ο ετεροθαλής αδελφός του, Μπαρζάν Ιμπραήλ αλ-Τικρίτι, και ο πρώην αρχιδικαστής, Αουάντ Χαμέντ αλ-Μπαντάρ, οι οποίοι απαγχονίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα.

Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Ιρακίγια, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Αρχικά οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη δικαστική διαδικασία και ο γενικός εισαγγελέας δεν σχολίασαν την πληροφορία, ωστόσο στη συνέχεια ο εισαγγελέας, Μουνκίθ αλ-Φαρούν, επιβεβαίωσε την πληροφορία στο τηλεοπτικό δίκτυο, αναφέροντας ότι την ευθύνη για την εκτέλεση την έχει η ιρακινή κυβέρνηση.

Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη σφαγή 148 σιιτών χωρικών στο χωριό Ντουζάιλ, ενώ, όπως και στην περίπτωση του Σαντάμ, το ανώτατο δικαστήριο είχε απορρίψει την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι των δύο καταδικασθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν απευθύνει έκκληση στην ιρακινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις εκτελέσεις, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη η κυκλοφορία ενός ερασιτεχνικού βίντεο από την εκτέλεση του πρώην δικτάτορα του Ιράκ.

Σχόλια