Απαλλάχθηκε ο ντε Βιλπέν από τις κατηγορίες του προέδρου Σαρκοζί

0

Η γαλλική Δικαιοσύνη αθώωσε χθες τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος κατηγορούνταν για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του Νικολά Σαρκοζί και το σαμποτάρισμα της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.
Ο άλλοτε συνάδελφος του Σαρκοζί στα υπουργικά έδρανα της κυβέρνησης Σιράκ είχε εξαρχής αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε δηλώσει «θύμα βεντέτας εκ μέρους του Γάλλου προέδρου». Είναι γεγονός ότι ο Σαρκοζί, για τον οποίο η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί πλήγμα, ουδέποτε έκρυψε την εχθρότητά του απέναντι στον ντε Βιλπέν.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Εσωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός της Γαλλίας κατηγορούνταν ότι χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για να συνδέσει τον Σαρκοζί με μια έρευνα για διαφθορά την εποχή που οι δυο τους ήταν αντίπαλοι για τη διαδοχή του Ζακ Σιράκ.
Η έρευνα αφορούσε την υπόθεση Clearstream, στην οποία ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, επιχειρηματίες και πρώην μυστικοί πράκτορες εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στο ομώνυμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου. Στους λογαριασμούς αυτούς καταγγέλθηκε ότι είχαν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κατηγορίες απεδείχθησαν ανυπόστατες και ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μηνύσεις, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία δυσφήμησής τους». Ο ντε Βιλπέν βρέθηκε στο εδώλιο επειδή φερόταν να έδωσε εντολή για μυστική διεξαγωγή έρευνας για τον εσωκομματικό του αντίπαλο, μολονότι γνώριζε πως ο Σαρκοζί είναι αθώος. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν, όμως, σαφείς αποδείξεις πως προσπάθησε να δυσφημήσει τον Σαρκοζί, και έτσι τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. Το ίδιο συνέβη με έναν ακόμη συγκατηγορούμενό του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις καταδικάστηκαν για συνωμοσία.
Πάντως, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει ποινή 18μηνης φυλάκισης με αναστολή για τον ντε Βιλπέν και απομένει τώρα να διαπιστωθεί αν θα εφεσιβάλει την απόφαση, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει σε περίπτωση αθώωσης του πρώην πρωθυπουργού.
Ο ντε Βιλπέν, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής κρίσης, προανήγγειλε την επιστροφή του στην πολιτική, δηλώνοντας: «Είχα πληγωθεί από την εικόνα που θέλησαν να δώσουν στην πολιτική, στη δέσμευση που είχα αναλάβει εδώ και 30 χρόνια. Τώρα, όμως, προσβλέπω στο μέλλον, για να υπηρετήσω τους Γάλλους και να συμβάλω, με πνεύμα συσπείρωσης, στην ανέλιξη της Γαλλίας». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να βρεθεί πλέον στον δρόμο του Σαρκοζί ως αντίπαλός του για το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σχόλια