«Παράθυρο» για υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας από τον Τσέχο πρόεδρο, την ώρα που νέο «πονοκέφαλο» προκαλεί η Σλοβακία

0

Οι πιέσεις ηγετών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους να υπογράψει τη συνθήκη της Λισσαβόνας φαίνεται πως θα αποφέρουν εν τέλει καρπούς. Σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα της χώρας του, ο Κλάους δήλωσε ότι δεν θεωρεί τη συνθήκη «κάτι καλό για την Ευρώπη, για την ελευθερία της Ευρώπης», εμμένοντας στις απόψεις του, αλλά έδειξε και σημάδια υποχώρησης, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, το τρένο έχει ήδη ταξιδέψει τόσο γρήγορα και τόσο μακριά, που πιστεύω πως δεν είναι δυνατό να σταματήσει ούτε να γυρίσει πίσω, ακόμα κι αν ορισμένοι εξ ημών το επιθυμούν».
Το «σίριαλ» της επικύρωσης της συνθήκης της Λισσαβόνας από την Τσεχία έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στους κόλπους των Βρυξελλών, οι οποίοι ακόμα και τώρα δεν μπορούν να είναι ευχαριστημένοι από τη θέση που διατύπωσε ο Κλάους. Και αυτό διότι συνεργάτες του Τσέχου προέδρου είχαν διαμηνύσει προ ημερών πως θα ζητηθεί να απαλειφθεί για τη χώρα τους από τη συνθήκη η Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με το επιχείρημα ότι δίνει το δικαίωμα σε Σουδήτες Γερμανούς που είχαν απελαθεί από την τότε Τσεχοσλοβακία να προσφύγουν σε διεθνή δικαστήρια και να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους και αποζημιώσεις.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, οι Σλοβάκοι δεν θα μείνουν άπραγοι, όπως διεφάνη για πρώτη φορά χθες. Σε μια δήλωση που ήρθε να περιπλέξει την κατάσταση, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο υποστήριξε πως αν οι γείτονές του πετύχουν υποσημείωση εξαίρεσης στη συνθήκη, τότε και η χώρα του θα διεκδικήσει ανάλογη ρύθμιση.

Σχόλια