“Παραβίαση του διεθνούς δικαίου” επέμβαση στο Ιράκ το 2003

0

“Παντελώς λανθασμένα” χαρακτήρισε ένας από τους παλαιότερους και υψηλόβαθμους δικαστές της Βρετανίας τα νομικά επιχειρήματα της ηγεσίας του Τόνι Μπλερ το 2003 για τη δικαιολόγηση της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

Ο λόρδος Τόμας Μπίνγκαμ στην ομιλία του στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικής Νομοθεσίας (BIICL) δήλωσε ότι η ανακοίνωση που είχε παρουσιάσει το 2003 ο λόρδος Πίτερ Γκόλντσμιθ, τότε υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, ήταν λανθασμένη, με αποτέλεσμα η επέμβαση στο Ιράκ να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BBC, η τοποθέτηση του λόρδου Μπίνγκαμ έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή και ορισμένοι θεωρούν ότι η υπόθεση της επέμβασης στο Ιράκ θα πρέπει πλέον να διερευνηθεί και μάλιστα υπό τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το δικαστή, στο κείμενο αυτό αποσιωπήθηκε η απουσία χειροπιαστών αποδείξεων για το ότι το Ιράκ δεν είχε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση από ΗΠΑ και Βρετανία.

«Ο Χανς Μπλιξ (τότε επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ) και η ομάδα του δεν είχαν βρει όπλα μαζικής καταστροφής, συνέχιζαν τις έρευνές τους και προέβλεπαν ότι θα χρειάζονταν ακόμη μερικούς μήνες για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο Μπίνγκαμ.

Ο λόδρος Γκόλντσμιθ υπεραμύνθηκε των νομικών επιχειρημάτων που είχε παρουσιάσει στην βρετανική κυβέρνηση, καθώς και της νομιμότητας της επέμβασης στο Ιράκ.