Απαραίτητη η συνεργασία της Σερβίας και του ΔΠΔ της Χάγης

0

Σε συνάντηση στο Βελιγράδι των προέδρων και των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας τονίστηκε ότι η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι προς το συμφέρον των δυο αυτών κρατικών οντοτήτων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος και συγκάλεσε τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στηρίζουν την πλήρη συνεργασία με το Δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένης και της σύλληψης και έκδοσης καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα τονίζει την αναγκαιότητα αυτής της συνεργασίας, απορρίπτει, ωστόσο, τις κατηγορίες της Γενικής Εισαγγελέως του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, ότι η Σερβία δεν έχει κάνει τίποτα τους τελευταίους δυο μήνες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Χάγη.

Στο μεταξύ, την ετήσια έκθεσή της για το έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία παρουσίασε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αφορά στις σχέσεις του Δικαστηρίου με τις αρχές της Σερβίας και Μαυροβουνίου και τη μεταξύ τους συνεργασία για τη σύλληψη των καταζητούμενων από τη Χάγη.

Σχόλια