Απέλαση του δεσμοφύλακα Ντέμιανουκ στη Γερμανία

0

Απελάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γερμανία ο Τζον Ντέμιανουκ, ο οποίος κατηγορείται για την εξόντωση 29.000 Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Σόριμπορ και Τρεμπλίνκα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο αεροδρόμιο τον καταζητούμενο θα περιμένει ένας δικαστής για να του κοινοποιήσει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του στις 11 Μαρτίου από την εισαγγελία του Μονάχου.

Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ο 89χρονος Ντέμιανουκ θα μεταφερθεί στη συνέχεια είτε στη φυλακή είτε σε νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με την οικογένειά του και το δικηγόρο του πάσχει από μια μορφή λευχαιμίας.

Την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης είχε καλέσει τον Ντέμιανουκ να τεθεί στη διάθεση των αρχών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσής του, μετά την απόρριψη της έφεσής του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η γερμανική δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι ο Τζον Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σόριμπορ (σήμερα στην Πολωνία) από τις 27 Μαρτίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1943 και “”βοήθησε στην εξόντωση τουλάχιστον 29.000 Εβραίων””.

Ο Τζον (Ιβάν) Ντέμιανουκ ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί την άνοιξη του 1942.

Κατόπιν εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία, και υπηρέτησε επί δύο χρόνια στα στρατόπεδα του Σόριμπορ, του Μάιντανεκ και του Φλόσενμπουργκ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εργαστεί για τους Ναζί και ότι οι επιζώντες των στρατοπέδων τον έχουν μπερδέψει με άλλους δεσμοφύλακες και κυρίως με τον αποκαλούμενο “”Ιβάν τον Τρομερό””.