Απελευθερώθηκε ο Κινέζος δημοσιογράφος, ανταποκριτής των New York Times

0

Οι αρχές της Κίνας απελευθέρωσαν τελικά τον Κινέζο δημοσιογράφο, Ζάο Γιαν, ο οποίος είχε φυλακισθεί ενόσω εργαζόταν για την εφημερίδα New York Times, κατηγορούμενος για απάτη και αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Ο Ζάο, πρώην αστυνομικός, εντάχθηκε στις τάξεις των New York Times το 2004, αφού είχε εργασθεί ως δημοσιογράφος για κινεζικά ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας κρούσματα διαφθοράς και κοινωνικών δικαιωμάτων και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των πολιτών.

Είχε φυλακισθεί το 2004, όταν είχε κατηγορηθεί για αποκάλυψη κρατικών μυστικών, μετά από ένα δημοσίευμα των Τάιμς στο οποίο ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν ήταν πιθανό να εγκαταλείψει τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, πράγμα που ο Ζιανγκ έκανε λίγο καιρό μετά.

Επίσης είχε καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης τριών ετών τον Αύγουστο του 2006 για απάτη, κατηγορία την οποία αρνείτο επιμόνως.

Η υπόθεσή του είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από την οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, για τη συνεχιζόμενη πρακτική του Πεκίνου να ασκεί αυστηρότατο έλεγχο στα ΜΜΕ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει ότι το Πεκίνο έχει φυλακίσει 35 δημοσιογράφους και 51 ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο για να δημοσιεύουν στοιχεία “”απλώς και μόνον διότι άσκησαν το δικαίωμά τους να πληροφορούν””.

Σχόλια