Απελευθέρωση κρατουμένων από το Γουαντάναμο

0

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι αφέθησαν ελεύθεροι εννέα κρατούμενοι από το στρατόπεδο κράτησης στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, περιλαμβανομένου ενός εικονολήπτη από το Σουδάν που εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι πέντε κρατούμενοι μετήχθησαν στο Αφγανιστάν, τρεις στο Σουδάν κι ένας στο Μαρόκο. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τομ Κέισι πρόσθεσε ότι και οι εννέα απελευθερώθηκαν μόλις έφθασαν τις πατρίδες τους. Επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι ο Σάμι αλ Χατζ, εικονολήπτης του Αλ Τζαζίρα, που είχε συλληφθεί στην μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001, ήταν ανάμεσα στους απελευθερωθέντες.

Ο αλ Χατζ υπέστη αναγκαστική σίτιση επί 16 μήνες καθώς μετείχε σε απεργία πείνας.

Περίπου 270 κρατούμενοι παραμένουν στο Γουαντάναμο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ εξετάζεται η απελευθέρωση των 65. Η Ουάσινγκτον έχει απελευθερώσει περίπου 500 κρατούμενους από το 2002.

Για την απελευθέρωση του Αλ Χατζ, εναντίον του οποίου ουδέποτε απαγγέλθηκε επίσημα κατηγορία πέραν της διατύπωσης υπονοιών ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα, κινητοποιήθηκαν πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.

Σχόλια