Απερρίφθη η αίτηση για πολιτικό άσυλο του Ομάρ Μπιν Λάντεν

0

Η Ισπανία απέρριψε την αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε ένα από τους 19 γιους του φερόμενου ως επικεφαλής του δικτύου Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πριν από μήνες ο 27χρονος Ομάρ Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε υποβάλει αίτηση για έκδοση βρετανικής βίζας, η οποία, επίσης, απερρίφθη.

Ο Ομάρ Οσάμα Μπιν Λάντεν ζήτησε πολιτικό άσυλο στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, τον ενδιάμεσο σταθμός της πτήσης του από την Αίγυπτο στο Μαρόκο μαζί με την 52χρονη Βρετανίδα σύζυγό του.

Δήλωσε ότι η αίτησή του απερρίφθη λόγω “ελλιπών αποδεικτικών στοιχείων για τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή του”.

Ο σαουδαραβικής καταγωγής γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει επί του παρόντος στην Αίγυπτο και διαβεβαίωσε ότι θα υποβάλει εκ νέου αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Η Ισπανία βάσισε την απορριπτική της απόφαση κυρίως στην έκθεση του Ανώτατου Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

“Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε δεκτή την αίτηση για άσυλο διότι δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει δεκτός στην Ισπανία”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλούμενη ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Ο Μπιν Λάντεν μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, οπότε και η Ισπανία υποχρεούται να επανεξετάσει την περίπτωσή του εντός δύο ημερών. Εάν και τότε το υπουργείο απορρίψει την αίτησή του, ο Μπιν Λάντεν θα απελαθεί άμεσα.

Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν έχει απευθύνει έκκληση προς τον πατέρα του να εγκαταλείψει την ένοπλη βία και υποστηρίζει ότι οι ειρηνιστικές του απόψεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της συζύγου του στην Μέση Ανατολή.

Ο Ομάρ Μπιν Λάντεν έχει δηλώσει ότι έχει να δει τον πατέρα του από το 2000.