Απερρίφθη η αίτηση πτώχευσης της Yukos

0

Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε λόγω μη δικαιοδοσίας του, την αίτηση πτώχευσης της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Yukos. Ο όμιλος είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο του Χιούστον της πολιτείας του Τέξας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την πώληση, μέσω πλειστηριασμού, της κύριας θυγατρικής της εταιρίας παραγωγής πετρελαίου, Yuganskneftegas.

Οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να εκπλειστηριάσουν τη θυγατρική εταιρία της Yukos, προκειμένου να εισπράξουν τμήμα των οφειλών του ομίλου προς το Δημόσιο, οι οποίες προέκυψαν από εκτεταμένη και επί σειρά ετών, όπως υποστηρίζουν, φοροδιαφυγή. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Yukos ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι επρόκειτο για μία απόπειρα του Κρεμλίνου να καταστρέψει τόσο την εταιρία, όσο και κυρίως τον πρώην ιδιοκτήτη της και νυν έγκλειστο στις φυλακές της Μόσχας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, για πολιτικούς λόγους.

Η Αμερικανίδα δικαστής Λετίσια Κλαρκ στην απόφασή της απεφάνθη ότι η ρωσική εταιρία δεν διαθέτει στις ΗΠΑ επιχειρηματική παρουσία ικανή, ώστε να θεμελιώσει δικαιοδοσία αμερικανικού δικαστηρίου επί της υπόθεσης και ως εκ τούτου απέρριψε την αίτηση της Yukos.

Στο μεταξύ την αθωώτητά του υποστήριξε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στο κακουργιοδικείο της Μόσχας την Παρασκευή. Ο πρώην επικεφαλής της Yukos κατηγορείται για απάτη, φοροδιαφυγή κατά συρροή, και για ξέπλυμα χρήματος και σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει 20ετή κάθειρξη.

Σχόλια