Απερρίφθη το αίτημα έκδοσης της Ισαβέλας Περόν

0

Οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας απέρριψαν το αίτημα έκδοσης της πρώην προέδρου της Αργεντινής, Ισαβέλας Περόν, το οποίο είχε υποβληθεί δύο φορές από τις αρχές της Αργεντινής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι τα στοιχεία που προσκόμισαν οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής για την Ισαβέλα Περόν δεν αποδεικνύουν την ενοχή της, δε συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έχουν παραγραφεί. Το ισπανικό δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι η ίδια δεν είχε ανάμιξη σε υποθέσεις εξαφανίσεων και βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν υπό την προεδρία της.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέβαλε δύο φορές στις ισπανικές δικαστικές αρχές αίτημα έκδοσης της 77χρονης Μαρίας Εστέλα Μαρτίνες Περόν, γνωστής ως Ισαβέλα ή Ισαβελίτα Περόν, προκειμένου να την ανακρίνει για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν επί των ημερών της.
Η Ισαβέλα Περόν, χήρα του προέδρου Χουάν Περόν και πρόεδρος της Αργεντινής από το 1974 έως το 1976 είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερη τον Ιανουάριο από την ισπανική αστυνομία στη Μαδρίτη, όπου διαμένει, βάσει ενός πρώτου εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η δικαιοσύνη της Αργεντινής.
Στην Αργεντινή η Περόν κατεζητείτο για την υπόθεση της εξαφάνισης του πολιτικοποιημένου φοιτητή, Έκτορ Άλδο Φαγέτι Γκαγιέγο, και για την υπογραφή τριών διαταγμάτων βάσει των οποίων διαπράχθηκαν ενέργειες κρατικής τρομοκρατίας επί των ημερών της στην προεδρία.
Όσον αφορά την εξαφάνιση του Γκαγιέγο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι αυτή σημειώθηκε λίγο πριν ανατραπεί η Περόν από το στρατιωτικό πραξικόπημα. «Πρόκειται για εγκλήματα του κοινού δικαίου που έχουν παραγραφεί», αναφέρεται στην απόφαση.

Σχόλια