Απερρίφθησαν κατηγορίες εναντίον κρατουμένου στο Γκουαντάναμο

0

Δικαστής στο στρατοδικείο του Γκουαντάναμο, απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον ενός 20χρονου Καναδού κρατουμένου λέγοντας ότι δεν μπορεί να δικαστεί σύμφωνα με νέο νόμο που διέπει τα στρατοδικεία.

Συγκεκριμένα ο δικαστής με μια απροσδόκητη απόφαση, απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του 20χρονου Ομάρ Καντρ, με το αιτιολογικό ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το Κογκρέσο το 2006 αναφέρει ότι μόνο οι «έκνομοι εχθρικοί μαχητές» (δηλ. όσοι δεν ανήκουν σε εχθρικό τακτικό στρατό) μπορούν να δικαστούν στα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο. Ο δικαστής υποστήριξε ότι ο Καντρ δεν εμπίπτει ακριβώς σε αυτόν τον αυστηρό ορισμό, δεδομένου ότι η επιτροπή επιθεώρησης είχε χαρακτηρίσει το 2004 τον κατηγορούμενο ως «εχθρικό μαχητή».

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο κρατούμενος ενώπιον του στρατοδικείου, εάν βρεθεί και πάλι ενώπιον επιτροπής επιθεώρησης, η οποία θα τον χαρακτηρίσει αυτή τη φορά ως «έκνομο εχθρικό μαχητή».

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δικηγόρων υπεράσπισης στο Γκουαντάναμο υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστή έχει τεράστιο αντίκτυπο μιας και κανένας από τους κρατούμενους εκεί δεν έχει χαρακτηρισθεί «έκνομος» εχθρικός μαχητής.

Σχόλια