Απέτυχε το δημοψήφισμα στα Σκόπια

0

Άκυρο θεωρείται το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Κυριακή στην ΠΓΔΜ λόγω της χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων στις κάλπες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, μόνον το 26,5% των ψηφοφόρων συμμετείχε στο δημοψήφισμα, ποσοστό πολύ κάτω από το 50% που απαιτείται, ώστε το αποτέλεσμα να θεωρηθεί έγκυρο. Πάντως, το “”Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο””, που πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για διοργάνωση του δημοψηφίσματος, κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό για προσπάθεια παραποίησης του αποτελέσματος.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε ύστερα από τη συλλογή του απαιτούμενου για τη διενέργειά του, αριθμού υπογραφών από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και το “”Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο””, με σκοπό την ακύρωση του νόμου για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, με τον οποίο διευρύνονται ουσιαστικά οι τοπικές εξουσίες της αλβανικής κοινότητας.

Με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, μειώνονται οι δήμοι της χώρας σε 84 από 123 που είναι σήμερα, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτές της Στρούγκας και των Σκοπίων, όπου το σλαβικό στοιχείο είναι ισχυρότερο από το αλβανικό, θα σημάνει αλλαγή της κατάστασης με τις προσαρτήσεις. Ειδικά στα Σκόπια, με τον νέο νόμο, η αλβανική κοινότητα θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20%, γεγονός που με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας θα οδηγήσει στην καθιέρωση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας.

Σχόλια