«Πλοία – φυλακές» για υπόπτους τρομοκράτες

0

Η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Reprieve καταγγέλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν υπόπτους τρομοκράτες φυλακισμένους σε πολεμικά πλοία, με σκοπό να αλλοιωθούν τα επίσημα στοιχεία για όσους συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» οι πληροφορίες για τα πλοία-φυλακές συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές, όπως ανακοινώσεις του αμερικανικού στρατού, εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και εθνικών κοινοβουλευτικών σωμάτων, καθώς και από καταθέσεις κρατουμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, η οποία θα δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει έως και 17 πολεμικά πλοία ως φυλακές ή χώρους ανακρίσεων για άγνωστο αριθμό υπόπτων για τρομοκρατία.

Πολλά από αυτά τα πλοία φέρονται να συμμετείχαν σε επιχείρηση ανοιχτά της νήσου Ντιέγκο Γκαρσία στον Ειρηνικό, που αποτελεί βρετανική κτήση, «γεννώντας ερωτήματα και για πιθανή βρετανική συμμετοχή στην επιχείρηση», σχολιάζει η Γκάρντιαν.